Enkele duizenden Belgische vakantiegangers vertrekken een dag vroeger dan gepland op reis. Door toedoen van de algemene staking morgen, dreigde hun vakantie in het water te vallen. De voorbije dagen haalden reisagenten echter alles uit de kast om wie via hen een vakantie plande, om te boeken en zo grote hinder te vermijden. “Deze zelden geziene operatie vergt een sterke organisatie en ook heel wat extra middelen die tot in de miljoenen euro’s oplopen”, zegt Koen van den Bosch, gedelegeerd bestuurder van de Vereniging Vlaamse Reisbureaus (VVR) dat meer dan 600 reisbedrijven in Vlaanderen en Brussel vertegenwoordigt.
Door de algemene staking zal op maandag 31 maart geen enkele van de bijna 250 geplande vertrekkende passagiersvluchten opstijgen op Brussels Airport. Ook bij aankomende vluchten belooft er hinder te zijn. Alle vluchten van en naar Charleroi Airport zijn eveneens geannuleerd. En ook op het spoor en op de bus beloven er heel wat storingen te zijn. De naar schatting 100.000 reizigers die maandag van of naar België willen reizen, zijn zo niet zeker of ze (tijdig) op hun bestemming raken. Honderden reisagenten hebben de voorbije dagen dan ook alles op alles gezet om de hinder voor de 37.000 pakketreizigers onder hen tot een minimum te beperken.
“De sector heeft een indrukwekkende operatie op poten gezet. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat hebben agenten alles in het werk gesteld om zoveel mogelijk klanten tijdig om te boeken. Vele telefoontjes, mailtjes en onderhandelingen later, zijn ze erin geslaagd om duizenden vakantiegangers op maandag vanop omliggende luchthavens in Frankrijk, Nederland of Duitsland te laten vertrekken of toekomen. Of ze een dag vroeger of later te laten vertrekken of toekomen op de voorziene Belgische luchthaven. Daarnaast zijn compensaties voorzien voor bijvoorbeeld een gemiste excursie of een verloren nacht. Een krachttoer die ervoor gezorgd heeft dat tienduizenden vakanties niet in het water zijn gevallen.”
Koen van den Bosch, gedelegeerd bestuurder van VVR
Financiële schade en imago
Het overgrote merendeel van de getroffen reizigers kan door de inspanningen van de georganiseerde reissector toch van hun geplande vakantie genieten. Voor de reisbureaus en -organisaties heeft deze nieuwe staking opnieuw onaangename gevolgen.
“De financiële impact wordt momenteel geraamd op meer dan 5,5 miljoen euro. Hotels, vervoersmaatschappijen, reisbegeleiders, enz. in het buitenland hebben geen enkele boodschap aan het feit dat er nog maar eens in België gestaakt wordt. Dat betekent dat zij praktisch geen enkele kost op zich nemen. Het is reeds de derde keer dit jaar dat de nationale luchthaven dient te sluiten vanwege stakingen. Dit kostte de sector alles samen al meer dan 16 miljoen euro. We zitten nu nog in het laagseizoen. Het hoeft geen betoog dat wanneer dit tijdens de piekperiodes gebeurt, de impact nog vele malen hoger is en voor ons als sector is dat uiteraard onaanvaardbaar. Daarnaast is de impact op het imago van België dramatisch voor reizigers uit het buitenland. Dat is ook feedback die we krijgen van onze buitenlandse collega’s. Ons land wordt de laatste maanden weleens smalend de nationale maatschappij der Belgische stakingen genoemd. Dit moet stoppen.”
Koen van den Bosch, gedelegeerd bestuurder van VVR
Over VVR
De Vereniging Vlaamse Reisbureaus VZW werd opgericht in 1975. Als erkende vakvereniging ondersteunt en vertegenwoordigt de VVR de professionele reissector op verschillende niveaus versus de publieke en de private sector. De meer dan 600 Nederlandstalige leden in Vlaanderen en Brussel, met meer dan 1000 verkooppunten en waar meer dan 4000 medewerkers actief zijn, verzorgen jaarlijks de vakantie van meer dan 4 miljoen reizigers. Samen met UPAV (Union Professionelle des Agences de Voyages) zorgt VVR voor een unieke vertegenwoordiging op nationaal vlak. Voor meer info: https://vvr.be/
30 maart 2025